Leiden University Medical Center
table of contents:

Enkelfractuur

 
 

Behandeling

Er zijn verschillende soorten breuken van de enkel en verschillende behandelingen: 

Gips

Een enkelbreuk die weinig is verplaatst kan soms met alleen een gips worden behandeld. Meestal zal de gipsbehandeling ongeveer 6 weken duren waarvan soms een deel mKonijnenpootje in gipset een zogenaamd ‘loopgips’ kan worden behandeld. Dit is afhankelijk van het type breuk. Als u gips heeft zal de arts u ook kleine spuitjes voorschrijven die u zelf dagelijks moet toediening (meestal net onder de buikhuid) om de kans op een trombosebeen te verlagen. Gips is namelijk een risico voor het ontstaan van een trombosebeen.

Operatie

Vaak zal een gebroken enkel door middel van een operatie moeten worden behandeld. Bij de operatie worden de breuk(en) met behulp van schroeven en eventueel een plaatje op het bot weer op de juiste manier aan elkaar gefixeerd. Afhankelijk van het type breuk zal dit aan 1 of aan beide kanten van de enkel plaatsvinden. Daar zal na de operatie dus ook een wond zichtbaar zijn.

Na de operatie kunt u vaak dezelfde of de volgende dag weer naar huis. Afhankelijk van het type breuk en het verloop van de operatie wordt door de chirurg gekozen om met of zonder een gips door Enkelfractuur schroeffixatie rontgenfotote gaan. Als u geen gips meer krijgt kunt u de enkel direct oefenen, maar er op staan mag gedurende ongeveer 6 weken nog niet. Ook als u na een operatie geen gips meer heeft wordt er vaak voor gekozen om nog gedurende enkele weken door te gaan met de spuitjes tegen een trombosebeen. De operatie en de enkelbreuk zelf vormen namelijk ook een risico op een trombosebeen.

Complicaties die na een operatie kunnen ontstaan zijn: bloeding/bloeduitstorting of een ontsteking van de wond. Deze treden in 3-5% van de geopereerde patiŽnten met een enkelbreuk opEnkelfactuur schroeffixatie.

Nabehandeling

Tijdens de gipsbehandeling en na de operatie zult u regelmatig terugkomen op de polikliniek. Het gips kan gewisseld of aangepast worden en de voortgang van het herstel wordt gecontroleerd door testen van de enkel door de chirurg en door het maken van rontgenfoto’s. Hechtingen van de operatie worden op de polikliniek of door de huisarts verwijderd. Als de breuk goed geneest en u weer mag gaan lopen, hebben sommige patiŽnten nog een aantal ondersteunende behandelingen van de fysiotherapeut nodig. Over het algemeen is er een goed herstel na een gebroken enkel. Bij meer complexe enkelbreuken moet rekening woren gehouden met vervroegde slijtage in het enkelgewricht op latere leeftijd.