Leids Universitair Medisch Centrum
 

Wondgenezing

Het kan voor u moeilijk zijn om de operatiewond te bekijken. Neem hier rustig de tijd voor en geef dit aan bij de verpleegkundige die u verzorgt op de verpleegafdeling. Zij maakt hiervoor met u een afspraak en u kunt aangeven of u hierbij uw partner wilt betrekken.

  • De wond wordt onderhuids gehecht; deze hechtingen zijn oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden. Het verband wordt meestal de dag na de operatie verwijderd. Als de wond niet meer lekt, is het niet nodig om deze opnieuw te verbinden.
  • Soms zijn over de wond smalle pleisters aangebracht, de zogenaamde steristrips; deze kunt u laten zitten tot ongeveer 10 - 14 dagen na de operatie. De steristrips vallen er meestal vanzelf af als de wond is genezen; als dit niet het geval is, kunt u ze na bovengenoemde tijd verwijderen.
  • U kunt na de operatie weer douchen. Na het douchen, dept u de wond droog met een schone handdoek. Op de plaats van de wond geen zeep en/of bodylotion e.d. gebruiken om infectie zoveel mogelijk te voorkomen.
  • De eerste weken na de operatie kan de wond iets pijnlijk, gezwollen of enigszins verkleurd zijn; dit neemt in de loop der tijd af. Als de wond rood, warm en pijnlijk is, kan dit echter een infectie betekenen. U dient dan contact op te nemen met de mammapolikliniek.
  • Na ongeveer een jaar bereikt het litteken zijn definitieve vorm en kleur. De huid rond het litteken wordt steeds soepeler en gladder.
  • Uw andere borst kan enigszins in omvang toenemen.