Leids Universitair Medisch Centrum is seniorvriendelijk

1 oktober 2013• PERSBERICHT

Het LUMC heeft op 1 oktober het Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis ontvangen. Vier ouderenorganisaties reiken dit nieuwe keurmerk uit aan ziekenhuizen die hun zorg en inrichting goed afstemmen op de specifieke zorgvragen en behoeften van ouderen

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft op 1 oktober het Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis ontvangen. Vier ouderenorganisaties reiken dit nieuwe, door hen ontwikkelde keurmerk uit aan ziekenhuizen die hun zorg en inrichting goed afstemmen op de specifieke zorgvragen en behoeften van ouderen.

LUMC krijgt keurmerk Seniorvriendelijk ZiekenhuisOm het Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis te verdienen, moet een ziekenhuis aan vijftien criteria voldoen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om toegankelijkheid en bereikbaarheid, speciale aandacht voor kwetsbare ouderen, stimuleren van lichamelijke en sociale participatie en goede communicatie, onder andere over medicijngebruik.

Risico’s minimaliseren

Het LUMC ziet zorg voor ouderen als een van zijn speerpunten en heeft daar de afgelopen jaren hard aan gewerkt. Zo beoogt het HerstelZorgProgramma de achteruitgang in zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen na een ziekenhuisopname te minimaliseren en het herstel te verbeteren. Daarbij is een goede afstemming en communicatie tussen de verschillende zorgaanbieders in de regio essentieel. Het LUMC participeert ook in het thema Kwetsbare ouderen dat op de nationale VMS Veiligheidsagenda staat. Binnen dit thema probeert het ziekenhuis de kans op onder andere valpartijen, delier en ondervoeding tijdens een ziekenhuisopname te minimaliseren door screening en aanvullende maatregelen.

Functieverlies na opname

Patiënten die een ziekenhuis bezoeken, bestaan voor een groot deel uit ouderen boven de zeventig jaar. Helaas blijkt 30 tot 60 procent van de ouderen er door een ziekenhuisopname op achteruit te gaan: zij lijden onherstelbaar functieverlies. De Unie KBO, het Nationaal Ouderen Fonds, de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten wil dat ziekenhuizen beter ingericht zijn op senioren. Het Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis moet daaraan bijdragen.

Undercover

Om te toetsen of ziekenhuizen het keurmerk verdienen, stuurden de organisaties onder meer senior scouts eropuit om undercover te testen hoe goed een ziekenhuis is ingericht op ouderen. Zij keken bijvoorbeeld naar goede bewegwijzering, bereikbaarheid en rolstoelvriendelijkheid. De senior scouts roemden onder meer de behulpzaamheid van de LUMC’ers die zij aanspreken. Wel hadden zij moeite met de cijfers en letters die verwijzen naar de locaties van afdelingen.
Voor de verkrijging van het keurmerk werden ziekenhuizen verder ook beoordeeld op vragenlijsten die zij moesten invullen over allerlei aspecten van hun zorg voor oudere patiënten.

1 / 1

Logo Seniorvriendelijk ziekenhuis

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.