Frans de Waal houdt Vrijheidslezing

7 mei 2012• NIEUWSBERICHT

De beroemde Nederlands-Amerikaanse gedragsbioloog Frans de Waal houdt dit jaar de Vrijheidslezing. De jaarlijkse Vrijheidslezing, ditmaal op 4 juni, is een gezamenlijk project van Gemeente Leiden, Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum. Het LUMC organiseert de lezing dit jaar in het kader van zijn derde lustrum

De beroemde Nederlands-Amerikaanse gedragsbioloog Frans de Waal houdt dit jaar de Vrijheidslezing. De jaarlijkse Vrijheidslezing, ditmaal op 4 juni, is een gezamenlijk project van Gemeente Leiden, Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum. Het LUMC organiseert de lezing dit jaar in het kader van zijn derde lustrum.

Frans de Waal is een Nederlandse gedragsbioloog die al jaren in Amerika (Atlanta, Georgia) werkt. De Waal geniet wereldwijde bekendheid door zijn onderzoek bij mensapen. In 2007 noemde het tijdschrift Time hem een van de honderd invloedrijkste mensen van tegenwoordig.

Menselijk geweten aangeboren?
De titel van de lezing luidt: Van Aap tot Engel: Bosch, Bonobo’s en Moraliteit zonder God. De Waal zet vraagtekens bij de nog altijd geldende opvatting dat de mens zijn moraal ontleent aan een God of aan filosofie. Zijn onderzoek bij apen en olifanten heeft hem geleerd dat ook dieren moreel gedrag tonen. Zo hebben veel dieren inlevingsvermogen en gevoel voor rechtvaardigheid. Misschien is het menselijk geweten dan ook meer aangeboren en natuurlijk dan tot voor kort werd aangenomen.

De lezing is in het Nederlands, maar wordt simultaan in het engels vertaald. Wilt u deze lezing bijwonen? Ga dan naar het aanmeldformulier en schrijf u in.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.