Opening academisch jaar 2021-2022

6 september 2021• NIEUWSBERICHT

Het onderwijs van de Universiteit Leiden start op 6 september met een ceremonie in de Pieterskerk. Collegejaar 2021-2022 belooft bijzonder te worden voor de LUMC-opleidingen, mede dankzij een fonkelnieuwe master en de situatie rond het coronavirus.

Zowel de bachelor- als de masteropleidingen van het LUMC gaan deze week van start. Dit collegejaar begint ook de nieuwe masteropleiding Population Health Management (PHM) met de allereerste lichting studenten. Deze interdisciplinaire opleiding speelt in op de meest actuele uitdagingen in de gezondheidszorg. Een ander nieuwtje betreft de master Vitality and Ageing: deze biedt dit jaar een nieuw, parttime programma aan.

Extra voorzichtigheid

In het onderwijs van het LUMC blijft de 1,5 meter-coronamaatregel blijft in ieder geval in september nog gelden. “In de rest van het hoger onderwijs geldt die regel niet meer, maar wij moeten in ons medisch centrum extra voorzichtig zijn”, zegt Ronald van den Bos, directeur van het LUMC-directoraat Onderwijs & Opleidingen. “Daarom bespreken we elke week in een crisisoverleg wat er mogelijk is gegeven de ontwikkelingen in besmettingen en vaccinaties. We zijn op dit moment bezig een plan te maken om, als de tijd daarvoor rijp is, in het onderwijsgebouw wel weer meer fysiek onderwijs mogelijk te maken. Daarover informeren we studenten en docenten in september.” De meest actuele stand van zaken rond de coronamaatregelen leest u op deze pagina.

Flexibel online onderwijs bij PHM

Judith Havelaar, opleidingscoördinator van Population Health Management, vertelt dat de onderwijsvorm van de nieuwe master onverwacht goed inspeelt op de huidige situatie. “Al bij de start van de ontwikkeling van deze opleiding is ingezet op flexibel online onderwijs. Wij zijn er klaar voor om onze studenten te verwelkom in virtual classrooms én op de LUMC-Campus Den Haag!”

Ellis Nieveen, manager universitaire opleidingen, voegt toe dat de coronapandemie zeer relevant is voor het onderwijs van PHM. “De pandemie toont de kwetsbaarheid van vele huidige inrichtingen van gezondheidszorg. Een goede koppeling tussen medische kennis, data en governance lijkt onontbeerlijk in het voorkomen en bestrijden van de pandemie en de gevolgen. Bij de master PHM ontwikkelen de studenten hun interdisciplinaire kennis en competenties om deze te kunnen inzetten bij een meer risico-gestuurde aanpak van uitdagingen in de gezondheidszorg met oog voor regionale verschillen.”

Livestream openingsceremonie

Deze editie van de opening van het academisch jaar staat in het teken van het thema Welzijn. Verschillende toespraken en een tafelgesprek zullen verder ingaan op dit thema. Daarnaast wordt tijdens de ceremonie de jaarlijkse onderwijsprijs toegekend aan de beste docent en zijn er muzikale optredens. Lees meer in de LUMC-agenda. Ook is er een livestream op de website van de universiteit. De ceremonie duurt van 14.50 tot 17.00 uur.

1 / 1

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.