Gezond oud worden, met of zonder aanleg

20 mei 2014• PERSBERICHT

Op zaterdag 19 mei bezochten 85 mensen het LUMC voor de terugkomdag van de Samen Oud, Samen Thuis-studie. Deze studie maakt deel uit van de Leiden Lang Leven Studie (LLS), waarin vijfhonderd mensen van minstens 90 jaar met minstens even oude broers en zussen gevolgd werden. De bezoekers van de terugkomdag zijn kinderen van deze langlevenden ouderen, en hun partners. Zij konden ervaringen uitwisselen en kennis nemen van de voorlopige resultaten van het onderzoek naar de effecten van een gezondere leefstijl.

Kinderen van langlevende ouders hebben door hun genen een grotere kans om gezond oud te worden dan hun partners met gemiddelde genen. Maar prof. Eline Slagboom (Moleculaire Epidemiologie) had in haar openingslezing goed nieuws voor de partners, die in de studie als controlegroep fungeerden. “Door een milde aanpassing van de leefstijl kunnen ook mensen zonder gunstige genen hun kansen op een gezond en langer leven vergroten”, vertelde ze. Daarbij gaat het om een verlaging van de dagelijkse calorie-inname met 12,5% in combinatie met 12,5% meer beweging. De onderzoeksgroep heeft dit gedurende drie maanden volgehouden.

Samen oud

Motivatie om gezond te leven

De onderzoekers lieten zien wat er met de verzamelde gegevens is gebeurd en deelnemers konden tijdens een interactief gesprek laten weten hoe zij de hele interventie hadden beleefd. Want was het eigenlijk wel vol te houden, vroeg een van de onderzoekers zich af. Over het algemeen werd hier positief op geantwoord. Door de persoonlijke begeleiding van een diëtiste en een fysiotherapeute was er een stok achter de deur. “Je moest toch telkens op de weegschaal als ze langskwamen”, klonk het. Wat ook hielp was dat de deelnemers zich door hun gezondere leefstijl steeds fitter gingen voelen, waardoor er zelfs voldoende motivatie was om een glas bier te verruilen voor een glas water.

Meer lezen

Over de Samen Oud, Samen Thuis-studie en de voorlopige resultaten daarvan verscheen eerder een uitgebreid artikel in het LUMC-magazine Cicero.

1 / 1

Bijeenkomst-samen-oud

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.