Nieuwe hoogleraar onderzoekt stamceltransplantaties bij kinderen

1 september 2016• PERSBERICHT

Kinderarts-immunoloog Arjan Lankester is per 1 augustus benoemd tot hoogleraar Kindergeneeskunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Prof. Lankester streeft naar betere uitkomsten voor kinderen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan.

Het LUMC is al tientallen jaren een landelijk verwijscentrum voor stamceltransplantaties bij kinderen. Veel mensen denken bij stamceltransplantaties meteen aan kanker, maar vooral bij kinderen zetten artsen de behandeling steeds vaker in voor andere aandoeningen. “Bijvoorbeeld bij ernstige aangeboren afweerstoornissen en bloedziekten zoals thalassemie en sikkelcelziekte”, verduidelijkt prof. Arjan Lankester. Het LUMC is NFU-expertisecentrum voor deze aandoeningen. “We gaan ons in behandeling en onderzoek de komende jaren dan ook vooral op deze ziekten richten.“


Voorbehandeling en nazorg

Lankester wil de kans op een goede uitkomst na stamceltransplantatie bij kinderen verder vergroten. “Dat proberen we onder meer door de chemotherapie en afweer-onderdrukkende medicijnen voorafgaand aan de stamceltransplantatie zo goed mogelijk in te stellen, voor elk kind op maat. We doen hiervoor onderzoek samen met onder andere de afdelingen Klinische Farmacologie en Toxicologie. We coördineren ook internationale studies op dit gebied”, vertelt Lankester. Zijn onderzoeksgroep bestudeert daarnaast in het LUMC en in internationaal verband hoe goed het bloed en afweersysteem van het kind na de transplantatie herstellen. Ook onderzoekt hij de uitkomsten op lange termijn.

Alternatieve therapie

Stamceltransplantatie is een ingrijpende behandeling, waarbij ernstige complicaties zoals afstotingsreacties of graft-versus-host-ziekte kunnen optreden. “We werken daarom aan een alternatieve behandeling, namelijk stamcelgentherapie”, zegt Lankester. Bij deze veiligere therapie worden de eigen stamcellen van de patiënt buiten het lichaam gerepareerd en weer teruggeplaatst in het lichaam. “Deze nieuwe behandeling is wereldwijd alleen nog kleinschalig toegepast. Samen met onder andere prof. Frank Staal en prof. Rob Hoeben van het LUMC willen wij de therapie in het laboratorium verder uitwerken zodat we hem bij patiënten kunnen toepassen. Voor kinderen met ernstige immuunstoornissen zijn we al bijna zover, en hopelijk lukt dat de komende jaren ook voor kinderen met thalassemie en sikkelcelziekte.” 

Arjan Lankester (1964) studeerde geneeskunde in Leiden en promoveerde in 1995 aan de Universiteit van Amsterdam op zijn proefschrift ‘Antigen receptor complexes on normal and malignant human B cells’. Na zijn promotie werd hij in Leiden opgeleid tot kinderarts-immunoloog. Sinds 2009 is hij hoofd van de afdeling Stamceltransplantatie van het Willem Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC. 

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij het LUMC?
Abonneer u dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief of neem een abonnement op het LUMC Magazine.