Leids Universitair Medisch Centrum
inhoudsopgave:

Nieuwsoverzicht

 
Home > Actueel > Nieuwsoverzicht > Korte en snelle operaties in het LUMC
 

Korte en snelle operaties in het LUMC

Naar overzicht

10 maart 2009 | PERSBERICHT

PatiŽntvriendelijkheid en efficiency gaan hand in hand.

Op 10 maart gaan in het LUMC een geheel verbouwde Dagopname-afdeling KNO/Oogheelkunde met een semi-mobiele operatiekamer en de vernieuwde verpleegafdeling Gynaecologie open. 

De semi-mobiele operatiekamer, SurgiCubeģ genaamd, bestaat uit drie wanden en een luchtbehandelingssysteem. Dit systeem is gebaseerd op een uniek concept, dat dankzij een eigen lucht-flow systeem aan alle moderne hygiŽnische en veiligheidseisen voldoet.  De patiŽnt ligt in een verstelbare stoel met het operatiegebied – het hoofd – binnen de SurgiCubeģ. Alle operaties onder locale verdoving worden gedaan in een unit die in een huiskamer zou passen. Als de operatie klaar is, wordt de patiŽnt naar een kamer op de Dagopname-afdeling gereden en wordt intussen de volgende patiŽnt naar binnen gebracht. Op dit moment worden er vooral oogheelkundige operaties in deze unit verricht maar in de toekomst zullen ook andere afdelingen van deze voorziening gebruik gaan maken.

Buiten het OK-centrum opereren heeft grote gevolgen voor de logistiek. De SurgiCubeģ vormt het hart van de Dagopname-afdeling KNO/Oogheelkunde. PatiŽnten hoeven niet met de lift naar het OK-centrum en ze hoeven zich niet helemaal te verkleden. Ze worden opgenomen op een stoel en de afstanden tussen de operatieruimte en de afdeling zijn minimaal. Na de operatie kunnen ze snel weer weg. De ingebruikname van de SurgiCubeģ verkleint de druk op het OK-centrum. Het LUMC heeft als eerste grote ziekenhuis in Nederland een dergelijke faciliteit in gebruik.

Aan de Dagopname-afdeling KNO/Oogheelkunde grenst de vernieuwde verpleegafdeling Gynaecologie. Hier is de nadruk gelegd op patiŽntvriendelijkheid en comfort. Meteen bij binnenkomst is er een afgeschermde balie, waar zowel voor de Dagopname als voor de verpleegafdeling een secretaresse/gastvrouw zit om de patiŽnt of de bezoeker welkom te heten en hen de goede weg te wijzen. Overal zitten access points voor draadloos internet. De douches en wascabines zijn drempelloos, veilig en goed toegankelijk, ook voor rolstoelgebruikers. Verder zijn er nieuwe bedden in de ťťn- en tweepersoonskamers. Er is een slim, nieuw oproepsysteem waardoor de verpleegkundigen op schermen kunnen zien welke patiŽnt uit welke kamer heeft gebeld. De afdeling heeft een vast, deskundig en zeer toegewijd medisch en verpleegkundig team. Tussen de Dagopname en de verpleegafdeling zijn afspraken gemaakt over ‘wisselbedden’, zodat er een flexibele capaciteit ontstaat voor beide afdelingen.
Top Naar overzicht