Leids Universitair Medisch Centrum
inhoudsopgave:

Nieuwsoverzicht

 
Home > Actueel > Nieuwsoverzicht > Komend studiejaar nog geen grote wijzigingen in toelating geneeskunde
 

Komend studiejaar nog geen grote wijzigingen in toelating geneeskunde

Naar overzicht

23 februari 2012 | NIEUWSBERICHT

De toelatingsprocedure voor de opleiding geneeskunde wordt aangepast. De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van minister Schippers van VWS en staatssecretaris Zijlstra van OCW aan de Tweede Kamer om de loting voor de geneeskundeopleiding helemaal af te schaffen en te vervangen door decentrale selectie. In de berichtgeving in de media lijkt het alsof al vanaf het komende studiejaar de loting is afgeschaft. Maar dat klopt niet. De afspraken met betrekking tot de toelating voor het studiejaar 2012/2013 zijn vorig jaar vastgelegd en kunnen niet zomaar veranderd worden.

Numerus fixus/zij-instroom

Sinds jaar en dag spreken de overheid en de instellingen ieder jaar af hoeveel eerstejaars geneeskunde er per instelling kunnen worden toegelaten, de zogenaamde numerus fixus. Dit gaat veranderen. Voortaan staat de overheid borg voor de bekostiging van een bepaald aantal plaatsen; de instellingen zijn vrij om meer studenten aan te nemen. Aangenomen mag worden dat in de praktijk de instroom beperkt blijft tot het aantal door de overheid bekostigde plaatsen. Er blijft dus sprake van een capaciteitsbeperking voor geneeskunde.
Voor het studiejaar 2012-2013 is afgesproken dat 200 extra studenten via zij-instroom in de hogere jaren van de geneeskundeopleiding worden toegelaten. De totale door de overheid bekostigde opleidingscapaciteit stijgt hiermee van 2.850 naar 3.050 plaatsen.
Het LUMC laat 335 studenten toe, twintig meer dan vorig jaar. De extra instroom zullen allemaal zij-instromers zijn, vooral bachelors biomedische wetenschappen.

Decentrale selectie

In bovenstaand voorstel wordt uitdrukkelijk gesteld dat ‘op termijn’ de loting helemaal wordt afgeschaft. Wat ‘op termijn’ betekent, is nog niet geheel duidelijk; mogelijk geldt een overgangsperiode van vijf jaar. Wel is duidelijk dat loting op den duur plaats zal maken voor andere selectieprocedures. De afgelopen jaren is op een aantal UMC’s een systeem van decentrale selectie ingevoerd. Onveranderd blijft dat studenten met gemiddeld een acht op hun eindexamenlijst altijd worden toegelaten.
In Leiden wordt nu maximaal 15 procent van de aanmelders decentraal geselecteerd via het Pre University College traject. Het is de bedoeling dat dit in 2017 100 procent zal zijn. 
Top Naar overzicht
 
Kijk ook bij:  NFU website