Leids Universitair Medisch Centrum
inhoudsopgave:

Nieuwsoverzicht

 
Home > Actueel > Nieuwsoverzicht > Grote onderzoekssubsidie voor borstkanker bij ouderen
 

Grote onderzoekssubsidie voor borstkanker bij ouderen

Naar overzicht

16 november 2011 | PERSBERICHT

Met een subsidie van bijna 500.000 euro van KWF Kankerbestrijding gaat het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoek doen naar borstkanker bij oudere vrouwen. Wetenschappers zullen een groep van 650 oudere borstkankerpatiŽnten vergelijken met een even oude groep vrouwen zůnder borstkanker. Doel is te achterhalen wat de fysieke, cognitieve en sociale effecten zijn van de diagnose en behandeling van borstkanker bij ouderen.

Functioneren bij borstkanker

Dr. Gerrit-Jan Liefers (LUMC), een van de hoofdonderzoekers: “Als kwetsbare ouderen borstkanker krijgen, kan dat de druppel zijn waardoor ze moeten verhuizen naar een verpleeghuis.” Toch is er over de effecten van borstkanker bij deze groep maar weinig bekend. De LUMC’ers gaan dit nu met gevalideerde meetmethoden onderzoeken, bijvoorbeeld met vragenlijsten over het fysieke, cognitieve en sociale functioneren en met testen als een opsta-test – hoe snel kan iemand opstaan uit zijn stoel? Als bekend is op welke gebieden de oudere patiŽnten slechter gaan functioneren na de behandeling voor borstkanker, zal een vervolgstudie moeten uitwijzen hoe dat functioneren verbeterd kan worden.

Samenwerking

Voor dit onderzoek werken de afdelingen Heelkunde, Medische Besliskunde, Ouderengeneeskunde, Klinische Oncologie en Huisartsgeneeskunde van het LUMC samen. Binnen het LUMC is op heel veel afdelingen specifieke ouderenkennis beschikbaar. Dit onderzoek maakt daar goed gebruik van. Daarnaast sluit het onderzoek ook goed aan op het lopende FOCUS-onderzoek naar de epidemiologische en moleculaire achtergrond van borstkanker bij ouderen, ook gecoŲrdineerd door het LUMC.

Alpe d’Huzes

De subsidie is afkomstig van de opbrengst van de Alpe d’Huzes, een jaarlijks evenement waarbij wielrenners op ťťn dag minimaal zes maal de Alpe d’Huez beklimmen. Zij doen dat om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.
Top Naar overzicht