Leids Universitair Medisch Centrum
inhoudsopgave:

Nieuwsoverzicht

 
Home > Actueel > Nieuwsoverzicht > Australische Aboriginals: de eerste ontdekkingsreizigers
 

Australische Aboriginals: de eerste ontdekkingsreizigers

Naar overzicht

23 september 2011 | PERSBERICHT

De Australische Aboriginals stammen rechtstreeks af van een vroege migratiegolf van Afrika naar AziŽ, die al ongeveer 70.000 jaar geleden plaatsvond – minstens 24.000 jaar vůůr de bevolkingstrek waarvan de hedendaagse Europeanen en Aziaten afstammen. Daarmee zijn de Australische Aboriginals directe afstammelingen van de eerste mensen die ongeveer 50.000 jaar geleden op het Australische continent arriveerden. Dat blijkt uit genoomonderzoek door een groep internationale wetenschappers, onder wie prof. Peter de Knijff van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De resultaten, die vandaag zijn gepubliceerd in Science, vragen om een herinterpretatie van de wereldgeschiedenis.

Begin twintigste eeuw schonk een Aboriginal-man uit de Goldfields-regio in West-AustraliŽ een haarlok aan een Britse antropoloog. Nu, een eeuw later, hebben onderzoekers het DNA uit deze haren geÔsoleerd om het genoom van de eerste AustraliŽrs te ontrafelen en zo meer licht te werpen op de vroege verspreiding van de moderne mens over onze planeet. Het genoom, dat geen invloeden van moderne Europese AustraliŽrs bleek te bevatten, laat zien dat de voorouders van de Aboriginal-man tussen 75.000 en 64.000 jaar geleden afgesplitst moeten zijn van andere menselijke volkeren. Daarmee stammen de Australische Aboriginals rechtstreeks af van de eerste moderne ontdekkingsreizigers, die via AziŽ uiteindelijk zo’n 50.000 jaar geleden in AustraliŽ aankwamen. Het onderzoek toont aan dat de Australische Aboriginals, als enige bevolkingsgroep buiten Afrika, de langste relatie hebben met het land waarop ze vandaag de dag leven. Dit onderzoek vond plaats met toestemming van de Goldfields Land and Sea Council, de organisatie die de traditionele Aboriginal eigenaars representeert voor deze regio.

Twee out-of-Africa-golven

De geschiedenis van de Australische Aboriginals speelt ook een hoofdrol bij het reconstrueren van de verspreiding van de eerste mensen vanuit Afrika. Er was al archeologisch bewijs dat de moderne mens ongeveer 50.000 jaar in AustraliŽ aanwezig is, maar deze studie werpt een nieuw licht op hoe hij daar terechtkwam. Tot nu toe ging men er veelal vanuit dat alle moderne mensen afstammen van ťťn enkele out-of-Africa-migratiegolf richting Europa, AziŽ en AustraliŽ. Dit nieuwe onderzoek suggereert echter dat de voorouders van de Australische Aboriginals al eerder van deze Afrikaanse emigranten zijn afgesplitst, en dat ze zich op weg naar AustraliŽ nauwelijks vermengd hebben met de vroege Aziaten.

Verbazingwekkende reis

Professor Eske Willerslev van de Universiteit van Kopenhagen, die de studie leidde, legt uit: “Australische Aboriginals stammen af van de eerste menselijke ontdekkingsreizigers. Terwijl de voorouders van de Europeanen en Aziaten nog ergens in Afrika of het Midden-Oosten zaten, verspreidden de voorouders van de Australische Aboriginals zich vlot. Als eerste moderne mensen doorkruisten ze onbekend terrein in AziŽ en staken uiteindelijk de zee over naar AustraliŽ. Het was een verbazingwekkende reis die uitzonderlijke overlevingstechnieken en moed geŽist moet hebben.”

Himalaya

Prof. Peter de Knijff (LUMC) was medeverantwoordelijk voor de interpretatie van de resultaten van het mitochondriaal-DNA- en Y-chromosoomonderzoek voor de gehele studie. “Daarnaast hebben we kostbaar materiaal aangedragen van de Kusunda, een volk dat leeft in de Himalaya”, vertelt De Knijff. “Vanwege hun unieke taal en hun jagers-verzamelaarscultuur zouden zij mogelijk afstammen van die eerste out-of-Africa-golf. Maar uit onze DNA-analyses blijkt dat ze genetisch niet te onderscheiden zijn van hun Nepalese buren.”

Inheemse volkeren

Het onderzoek heeft grote consequenties voor ons begrip van de verspreiding van onze menselijke voorouders over de aarde. Tot nu toe zijn oude menselijke genomen alleen verkregen vanuit haar dat in bevroren toestand bewaard is gebleven. De onderzoekers hebben nu aangetoond dat ook haar dat in veel minder ideale omstandigheden bewaard is, gebruikt kan worden voor genoomonderzoek, zonder risico van vervuiling met modern menselijk materiaal. Met behulp van museumcollecties kunnen onderzoekers nu de genetische geschiedenis van vele inheemse volkeren wereldwijd gaan bestuderen, zelfs wanneer die volkeren zich recentelijk verplaatst of genetisch vermengd hebben.
Top Naar overzicht