Leids Universitair Medisch Centrum
inhoudsopgave:

Nieuwsoverzicht

 
Home > Actueel > Nieuwsoverzicht > KWF Kankerbestrijding subsidieert Leids onderzoek naar blaaskanker
 

KWF Kankerbestrijding subsidieert Leids onderzoek naar blaaskanker

Naar overzicht

30 augustus 2011 | NIEUWSBERICHT

Dr. Geertje van der Horst, dr. Rob Bevers en dr. Gabri van der Pluijm van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben een subsidie gekregen van KWF Kankerbestrijding. De onderzoekers van de afdeling Urologie gaan met deze subsidie van Ä 550.000 onderzoek doen naar blaaskanker. Van der Pluijm is heel blij met de subsidie: “Onze aanvraag is gehonoreerd met een maximale toekenning. Hiermee kunnen we uniek onderzoek doen op het gebied van blaaskanker.”

Boosdoeners
Het nieuwe onderzoek richt zich op de rol van tumorstamcellen en het omliggende weefsel bij het ontstaan van blaaskanker en zijn uitzaaiingen. Met behulp van optical imaging volgen de onderzoekers de groei en uitzaaiing van blaaskankercellen. Hierbij gebruiken zij lichtgevende cellen, waardoor zij het gedrag van blaaskankercellen zeer gedetailleerd kunnen bestuderen. “De verwachting is dat maar een klein deel van de kankercellen de echte boosdoeners zijn. We willen precies weten hoe die zich gedragen”, aldus Van der Pluijm. De onderzoeksgroep van dr. Van der Pluijm hoopt met de verworven kennis nieuwe therapieŽn te kunnen ontwikkelen die op termijn leiden tot een betere behandeling van blaaskanker.

Duurste behandeling
Blaaskanker is moeilijk te behandelen omdat het vaak terugkomt in de blaas zelf of doorgroeit buiten de blaas (uitzaaiingen). Hierdoor zijn regelmatig controle-onderzoeken en behandelingen nodig. Dit maakt de behandeling van blaaskanker tot ťťn van de duurste onder de kwaadaardige tumoren.
Top Naar overzicht
 
Kijk ook bij:  KWF Kankerbestrijding