Leids Universitair Medisch Centrum
inhoudsopgave:

Nieuwsoverzicht

 
 

De-Passages V

Naar overzicht

23 juni 2011 | PERSBERICHT

Frans Boomsma, Margreet Bouman, Esther Jiskoot, Koen Ebeling Koning, Cees Krijnen, Fons van Laar, Ronald Ruseler, Gť-Karel van der Sterren, Joop Stoop, C.A. Wertheim

 7 juli t/m 21 augustus 2011

Gť-Karel van der Sterren, Nescio View, olieverf/doek, 205 x 350 cm., 2006Vanaf 7 juli is in de galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de vijfde editie van de nomadische tentoonstellingenreeks De-Passages te zien. De-Passages is een initiatief van de kunstenaars Ronald Ruseler, Frans Boomsma en C.A Wertheim. Zij organiseren sinds 2001 op diverse locaties in Nederland tentoonstellingen met een wisselende groep kunstenaars. Het LUMC stelt deze zomer haar galerie beschikbaar aan deze vijfde editie van De-Passages.

Aanleiding voor De-Passages is volgens de initiatiefnemers hun onderlinge verwantschap. “Wat ons bindt, is bewondering en respect voor elkaars werk. Het idee is een serie tentoonstellingen op uiteenlopende locaties te realiseren die elkaar associatief en inhoudelijk aanvullen. Iedere Passage tentoonstelling is een momentopname”, aldus Ronald Ruseler. 

De meeste deelnemers aan De-Passages zijn vanaf het begin bij dit initiatief betrokken en tonen iedere tentoonstelling ander werk. De beeldhouwster Esther Jiskoot is een nieuwe deelnemer en exposeert enkele keramische beelden die ze de afgelopen jaren maakte. “Veel kunstenaars op deze tentoonstelling zijn schilders. Net als bij schilders gaat mijn werk over het bewerken van de huid. Ik ben benieuwd hoe de ruwe pasteuze verf waarmee de schilders Gť-Karel van der Sterren of Fons van Laar hun voorstellingen vormgeven, zich zal verhouden tot de gladde, glanzende huid van mijn beelden. Inhoudelijk heeft mijn werk raakvlakken met de zelfportretten van Margreet Bouman. Mijn beelden gaan net als bij Bouman over humaniteit, over een fascinatie voor mensen. De glanzende, aantrekkelijke buitenkant van mijn beelden refereren aan het laagje vernis waarmee mensen hun zwakheden, hun kern maskeren. Toch sijpelt het onvolkomene naar buiten.”

De-Passages V tonen nieuwe vergezichten en dwarsverbanden. Hierna reizen de kunstenaars verder, op weg naar een nieuwe bestemming.
Top Naar overzicht