Leids Universitair Medisch Centrum
inhoudsopgave:

Nieuwsoverzicht

 
Home > Actueel > Nieuwsoverzicht > LUMC verwelkomt 4.000ste deelnemer in onderzoek naar overgewicht
 

LUMC verwelkomt 4.000ste deelnemer in onderzoek naar overgewicht

Naar overzicht

18 mei 2011 | PERSBERICHT

Vorige week heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de 4.000ste deelnemer ontvangen in een grootschalig onderzoek naar de oorzaken van ziekten bij mensen met overgewicht of obesitas. Onderzoekers die betrokken zijn bij deze zogenaamde NEO studie willen een antwoord vinden op de vraag waarom de ene persoon met overgewicht (medische) complicaties krijgt, en de ander niet.

“Doordat mensen met overgewicht en obesitas meer risico lopen op allerlei aandoeningen, hebben veel afdelingen van het LUMC met deze groep te maken”, aldus prof. dr. Frits Rosendaal. “Tien afdelingen hebben hun krachten gebundeld in de zogenoemde   NEO studie, zodat ze niet allemaal in een eigen laboratorium of met een eigen patiŽntengroep hoeven uit te zoeken waarom en hoe die ziektes bij dikke mensen ontstaan.” Het is de bedoeling dat over twee jaar 6.000 deelnemers aan het onderzoek hebben deelgenomen. “We zoeken dus nog 2.000 deelnemers!” aldus Rosendaal.

In Leiden en omstreken worden mensen tussen de 45 en 65 jaar aangeschreven en uitgenodigd om mee te doen aan de NEO studie. Ook worden deelnemers via hun huisarts uitgenodigd of kunnen zichzelf aanmelden via onderstaand telefoonnummer of website. De komende maanden kunnen naast mensen met overgewicht ook mensen met een normaal gewicht meedoen aan de NEO studie.

Meedoen

Om de oorzaken van ziekten bij overgewicht verder te helpen ontrafelen, is uw hulp hard nodig. Als deelnemer vult u van tevoren twee vragenlijsten in, verzamelt u urine en komt u een ochtend naar de NEO onderzoekslocatie in het LUMC voor verschillende onderzoeken, waaronder bloedafnames, een vetpercentagemeting en hart-, vaat- en longfunctietesten. Bij sommige deelnemers zal een MRI-scan, stofwisselingsmeting of een hartritmemeting plaatsvinden. De onderzoeksuitslagen van gewicht, bloeddruk, cholesterol, glucose (suikergehalte), nierfunctie en longfunctie worden aan u bekend gemaakt. U krijgt uiteraard uw reiskosten vergoed en er wordt u een lunch aangeboden.

Meer weten of interesse om deel te nemen?
Ga naar  www.neostudie.nl, of bel 071-526 1388 (tussen 9:00 en 17:00 uur)
Top Naar overzicht