Leids Universitair Medisch Centrum
inhoudsopgave:

Nieuwsoverzicht

 
Home > Actueel > Nieuwsoverzicht > Boerhaavelezing door prof. Steven Greenberg
 

Boerhaavelezing door prof. Steven Greenberg

Naar overzicht

13 mei 2011 | PERSBERICHT

Prof. Steven Greenberg spreekt op 19 mei de Boerhaavelezing uit in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Greenberg is hoogleraar Neurologie aan het Massachusetts General Hospital in Boston en bekleedt dit jaar de LUF-Boerhaave leerstoel aan het LUMC. Prof. Greenberg is pionier op het gebied van ziektes van de kleine bloedvaten in de hersenen (small vessel disease, SVD). Door Greenbergs constante stroom publicaties en voordrachten staat SVD nu bekend als een belangrijke veroorzaker van beroerte en dementie bij ouderen.

Katwijkse ziekte

Greenberg is aangesteld op de LUF-Boerhaave leerstoel in het kader van de bestaande samenwerking met onderzoekers van het LUMC. Deze samenwerking is recent geÔntensiveerd door de toekenning van een grote Amerikaanse NIH-subsidie. Hiermee ontwikkelen de onderzoekers nieuwe beeldvormende technieken voor het vroegtijdig opsporen van aandoeningen van de kleine hersenvaten.
Leidse onderzoekers leveren een belangrijke bijdrage aan dit onderzoek. Enerzijds door de toegang tot een bijzondere populatie patiŽnten met een aandoening van de kleine hersenvaten. Die populatie bestaat uit families uit Katwijk en Scheveningen die een erfelijke vorm van deze aandoening hebben. Anderzijds levert het LUMC bijzondere expertise en faciliteiten op het gebied van MRI. Een MRI-systeem met een bijzonder sterk magneetveld (7Tesla) staat centraal bij dit werk.

Prof. Greenberg houdt de Boerhaavelezing op 19 mei met als titel “Brain Bleeds and Beyond: Cerebral Amyloid Angiopathy and Small Vessel Brain Disease”. Na afloop ontvangt hij de Boerhaavepenning.

 
Top Naar overzicht