Anesthesiemedewerker

Dianne Barnhoorn

Raymond en Dianne zijn anesthesiemedewerkers bij het LUMC en kunnen bij elke operatie in het Ok-centrum worden ingezet. Zij zijn het met elkaar eens: “Wij hebben één van de leukste banen binnen het LUMC.”

Raymond: “Het LUMC is een academisch ziekenhuis waar in het OK-Centrum grote operaties gedaan worden. Onlangs nog. Toen was er een hartoperatie die nog nooit eerder was uitgevoerd en daar sta ik dan bij. Dat vind ik zo bijzonder.” Dianne vult aan: “Wij hebben soms één grote operatie op een dag, terwijl we de andere dag bij zes operaties ingeroosterd staan. Zo maken wij bijzondere operaties mee, maar ook weleens ingrepen van een paar minuten. Ons werk is zo ontzettend divers.” 

De diversiteit spreekt ook Raymond aan: “Het ene moment vecht je  voor iemands leven en de andere keer zie je een nieuw leven op de wereld komen. Het is wel belangrijk dat je een ruggengraat hebt, want je maakt ook heftige dingen mee.” Gelukkig kunnen Dianne en Raymond op dit soort momenten rekenen op hun collega’s.

Zelfstandig beslissingen nemen
“Het korte en intensieve contact met de patiënt en het feit dat je constant op je hoede moet zijn tijdens een operatie, maakt dat ik dit werk leuk vind,” aldus Dianne. Als anesthesiemedewerker mag je binnen bepaalde kaders zelfstandig werken en moet je zelfstandig beslissingen durven nemen. Raymond: “Wij zorgen ervoor dat alle vitale functies van de patiënt optimaal blijven functioneren. En indien nodig, geven wij medicatie of bloed.”

"Ik wil dat de patiënt zich op zijn gemak voelt voordat ik hem/haar in slaap breng."

Dianne Barnhoorn

Reanimatieteam
Naast hun werk als anesthesiemedewerker doen Raymond en Dianne nog veel meer binnen het LUMC. Zo zitten zij in het reanimatieteam, wat inhoudt dat zij altijd opgepiept kunnen worden als er ergens in het ziekenhuis reanimatie nodig is. “Soms heb ik twee tot drie reanimaties per dag en sommige dagen heb ik niets. En als er grote trauma’s zijn, dan gaan wij ook naar de Spoedeisende Hulp om te helpen,” vertelt Dianne. 

Extra specialisme
Daarnaast hebben Raymond en Dianne ieder hun specialisme binnen het anesthesieteam. Dianne richt zich op de scholing: “Dat vind ik belangrijk. Ik zorg dat iedere anesthesiemedewerker qua scholing up-to-date is. Raymond heeft het beheer van apparatuur in zijn portefeuille: “Wij werken vaak met het nieuwste apparatuur en er zijn verschillende aanbieders die hun apparatuur aanbieden. Ik onderzoek welk apparatuur het beste is of we het kunnen gebruiken en hoe we dit het beste kunnen aanbesteden.” Dianne vult aan: “En wanneer we nieuw apparatuur hebben, zorg ik er weer voor dat onze collega’s de juiste training hiervoor krijgen.”

Toekomst
Voorlopig willen Dianne en Raymond niet weg bij het LUMC. Raymond: “Het LUMC wil binnen vijf jaar een geheel nieuw operatiecomplex. Dit betekent dat wij hybride operatiekamers krijgen, waar wij dan in mogen werken. Dat is uniek!” Daarnaast zijn er intern nog genoeg doorgroeimogelijkheden. Zo kun je als anesthesiemedewerker bij het LUMC de opleiding tot sedatiespecialist of de APS-opleiding volgen.

Word jij mijn nieuwe collega?